Posts Tagged ‘baseny ogrodowe’

Woda ujmowana do zasilania wodociagów

Friday, July 29th, 2016

Woda ujmowana do zasilania wodociągów jest najczęściej – w mniejszym lub większym stopniu – alkaliczna , wskutek zawartości węglanów bądź też kwaśnych węglanów wapnia, sodu lub magnezu. Znajomość alkaliczności wody jest ważna, ponieważ dla sklarowania wody za pomocą koagulacji i przygotowania jej do filtracji wody musi mieć dostateczny stopień alkaliczności, aby zachodziły odpowiednie reakcje chemiczne. Odczyn wody uzależniony jest od przewagi jonów wodorowych lub wodorotlenowych. W roztworach kwaśnych (pH 1 – 7) przeważa stężenie jonów wodorowych (H+), w roztworach alkalicznych (pH = 7 – 14) wodorotlenowych (OH-). Przy J H = l odczyn wody jest obojętny. Wartość pH jest logarytmem odwrotności i koncentracji jonów wodorowych. Odwrotność-zawartości 0,1 g jonów wodorowych (H-t; ) w 1 l wody wynosi 10, logarytm 10, czyli pH = 1. Gdy zawartość tych jonów w 1,1 wynosi 0,0000001, wówczas odwrotność w tej wartości wynosi 10 mln, których wartość logarytmiczna, czyli pH = 7. Odwrotność zawartości 0,0000000001 -g jonów wodoru vJ 1 l = 10 mld, a logarytm tej liczby = 10 . Zawartość organicznych substancji w wodzie można orientacyjnie ,określić na podstawie utlenialności, oznaczając ilość (mg/l) KMn04, jaka musi być zużyta do wywołania – charakterystycznej dla tego związku – barwy fioletowej . Prostsza jeszcze próba polega na wstrząsaniu w naczyniu badanej wody; utworzenia się pęcherzy i piany na powierzchni wody świadczy o zawartości substancji organicznych. [patrz też: baseny ogrodowe, ogrody zimowe, deski elewacyjne ]

Zawartosc zelaza w wodzie

Thursday, July 28th, 2016

Woda żelazista wpływa ujemnie na smak potraw, a użyta do prania wywołuje trudne do usunięcia żółte zabarwienie bielizny. Woda żelazista nie może być w ogóle stosowana w przemyśle spożywczym, np. w browarach, mleczarniach, bowiem obniża jakość uzyskanych produktów. Nadmiar żelaza w wodzie używanej do pojenia zwierząt wywołuje kolkę u koni i obniża mleczność krów. Zawartość żelaza w wodzie ponad 1mg/I jest szkodliwa dla ryb; w glebie zaś zawartość wynosząca ponad 0,5010 jest trująca dla roślin. W wodzie żelazistej, następuje rozwój bakterii gromadzących żelazo: Leptothrix, Chlamydothrix itp. Bakterie te asymilują z wody dwuwęglan żelaza i czerpią tlen ,oraz energię potrzebną do asymilowania węgla, zamieniają Fe (HC03h na związki żelazowe, a następnie odkładają wodorotlenek żelaza w swym płaszczu. [hasła pokrewne: baseny ogrodowe, altany ogrodowe, pompa próżniowa ]