Kącik architekta – Dom L / Schneider & Lengauer

Kurt Hoerbst Architekci: Schneider & Lengauer Lokalizacja: Scharten, Austria Rok produkcji: 2008 Zdjęcia: Kurt Hoerbst + 16 Wszystko zaczęło się od zaproszonego konkursu, który jest bardzo niekonwencjonalny w przypadku domu jednorodzinnego.
Firma Schneider & Lengauer wygrała przetarg i miała okazję szczegółowo poradzić sobie z precyzyjnymi wymaganiami klienta.
Trzy kluczowe wymagania charakteryzują wynik.
Po pierwsze, konieczne było zintegrowanie zalet witryny z prestiżowym mieszkaniem i środowiskiem pracy.
Po drugie, klient przywiązywał dużą wagę do energooszczędnego projektu.
Po trzecie, dom powinien odzwierciedlać rodzinne zamiłowanie do koloru białego.
Budynek, w którym czteroosobowa rodzina mieszka z dwoma kotami, jest także domem dla pracowni graficznej klienta, a ponadto prezentuje osobistą kolekcję zdjęć właściciela.
Usytuowany na szczycie wzgórza, na południowym zboczu, otwiera się na wspaniałe widoki na Kotlinę Efercką, Piemont i główne szczyty Alp Północnego Wapienia.
Budynek rozwija się wzdłuż północnej linii nieruchomości, gdzie na piętrze znajdują się sypialnie, pomieszczenia sanitarne i pomocnicze, garaż na dwa samochody i biuro graficzne.
Pojedyncza prosta klatka schodowa otwiera główny salon w piwnicy.
Jest to otwarta przestrzeń sceniczna, w pełni przeszklona w kierunku południowym i zachodnim, z uderzającą przestrzenną powierzchnią zewnętrzną.
Wewnątrz i na zewnątrz dominującym kolorem jest biały (RAL 9016), a podłogi w kolorze szampańskim tylko delikatnie wyróżniają się.
.
Kurt Hoerbst Główny poziom od strony południowej zapewnia przestrzeń dla jadalni i salonów, a także salę muzyczną z biblioteką.
Zdefiniowane urządzenia, takie jak wiktoriański gzyms kominkowy, oddzielają te obszary.
Zaokrąglone krawędzie i częściowo przeszklony budynek zacierają granicę między wnętrzem a zewnętrzem.
Tak więc obwiednia budynku daje delikatne wrażenie pomimo charakterystycznego planu podłogi.
Delikatne detale we wnętrzu, szczególnie weneckie lustro nad kominkiem, kontrastują z widoczną zmianą pogody i roślinnością.
Przesuwane drzwi otwierają pokój na taras i basen.
Stamtąd otwiera się duża klatka schodowa do dolnego obszaru ogrodu, schronienia dla prywatności, wyłożonego wyłącznie białymi roślinami.
.
Kurt Hoerbst Konstrukcja z betonu zbrojonego o grubości ścianki 25 cm i zewnętrznej izolacji z wełny mineralnej (18 cm) jest pokryta płaskim dachem z wewnętrznym drenażem i izolacją EPS o grubości 24 cm.
Gruntowy wymiennik ciepła, który latem chłodzi dom i ogrzewa go w zimie, przyczynia się również do doskonałego bilansu energetycznego.
Zgodnie z certyfikatem energetycznym Górnej Austrii, House L.
spełnia wszystkie standardy domu niskoenergetycznego (indeks energii: 24 kWh / m.
A).
.
Kurt Hoerbst Plan 01
[hasła pokrewne: hologramy els, przesycanie aluminium, blachodachówki gontopodobne ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne hologramy els przesycanie aluminium